Blog

Augustus 2018

Laat je leven verlichten door Zijnsmeditatie 

Wat is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven? Waar droom je van? Een nieuwe iphone? Een vakantie op een palmenstrand? Een huis met uitzicht op de natuur? Inderdaad fijne zaken, en je bent misschien echt gelukkig als je dat allemaal hebt. En hoe lang zouden die dingen je gelukkig maken, denk je?

Dat is nou net het probleem, je moet hard werken om geld te verdienen om je geluk te kopen.

Wat kost het je eigenlijk? Vroeg opstaan om korter in de file te staan? In het weekend doorwerken om alles af te krijgen? Je komt hijgend bij de musical waarin je dochter de hoofdrol speelt. Dat is geen geluk, dat is gekkenwerk. Dit is niet leven, maar overleven. En waar ben jij in dit geploeter?

Voor de helderheid stel ik het even absoluut: Je denkt dat je veel moet, waardoor je tegen van alles opziet; je word al moe als je eraan denkt wat je allemaal moet. Onze cultuur is zo dat die dit ook van je te lijkt verwachten. Hoewel je eigenlijk geen zin hebt ga je hard aan het werk, je gaat je best doen om het allemaal gedaan te krijgen, waardoor je jezelf sneller uitput. En omdat je je tegenzin niet mag toelaten gaat die je onbewust parten spelen: je bent bijvoorbeeld niet helemaal bij de les, of je laat je voortdurend afleiden door je mobiel. En je hoopt dat je het ooit rustiger krijgt “na je pensioen”. Dit is niet leven, dit is overleven. Je houdt je bezig met valse hoop en je stelt je geluk uit. En dat is jammer! Het is jammer voor jou, want je raakt jezelf kwijt. Het is jammer voor je omgeving, want die raakt jou kwijt. Herken je dit misschien ergens?

Kan het anders? Ja, het kan anders. Je kunt leren leven, in plaats van overleven. Levenskunst is te leren. En een belangrijk hulpmiddel is Zijnsgeoriënteerde meditatie, kortweg Zijnsmeditatie.

Wat is Zijnsmeditatie? Een dagelijks moment waarin je een breuk maakt met de hectiek van de dag en aandacht geeft aan alleen maar Zijn. Zijnsmeditatie staat haaks op je dagelijks leven. Het haalt je uit je comfortzone, uit je ‘doe-modus’. Maar als je die horde neemt, levert dat veel op.

In de ruimte die je ontdekt wanneer je leert rusten in Zijn gaat een wereld voor je open. Je blijkt te kunnen ontspannen met wat zich voordoet. Je blijkt in de file je gemoedsrust te kunnen bewaren, zonder last van de stem die je vertelt dat je te laat komt. Je blijkt je vrij te voelen om in het weekend te kiezen om zorgeloos iets ontspannends te doen. Je blijkt in gesprek met je dochter een en al aandacht voor haar beleving van de musical. Zomaar een paar voorbeelden van hoe je je manier van in het leven staan kan veranderen.

Zijnsmeditatie is bedoeld om jezelf op een open, liefdevolle manier te leren kennen, en te wennen aan deze manier van Zijn. In de bijeenkomsten beoefenen we bewegende en zittende meditatie vanuit een niet-kiezende basishouding. Je leert je aandacht en vertrouwen te leggen in de open, niet ingekleurde werkelijkheid, in Zijn. Je leert om de gewoonte te ontspannenom jezelf, of je omgeving, te willen veranderen. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich voordoet, precies zoals het is. Er komt ruimte voor ontspannen, spontaan vrij zijn, inherente vreugde. Kortom, je komt thuis in wie je werkelijk bent!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *